حاجی علیزاده کبری، بحرینیان سید عبدالمجید، نظیری قاسم، مدرس غروی مرتضی. مقایسه نگرش های نا کارآمد در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد و افراد عادی و پیامدهای روانشناختی آن. فصلنامه علمی اعتيادپژوهي 1387; 2 (7) :78-67
URL: http://etiadpajohi.ir/article-1-452-fa.html
چکیده: (16093 مشاهده)
طرح مساله: بر اساس تحقیقات انجام شده، فرآیندهای اعتیاد، تحت تأثیر باورها و نگرشهای بیماران است. این پژوهش، با هدف بررسی نقش تحریفات شناختی و پیامدهای روانشناختی آن، در رفتار سوءمصرف مواد افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی سوءمصرف مواد شهر بندرعباس و مقایسه آن با گروه عادی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر یک طرح مورد – شاهدی است که در آن یکصد نفر از افراد سوءمصرف کننده مواد، با یکصد نفر افراد عادی که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و از نظر برخی متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر تقریباً همتا شده بود مقایسه شدند. گردآوری دادهها به کمک پرسشنامههای اطلاعات زمینهای، مصاحبه بالینی، پرسشنامه نگرشهای ناکارآمد و پرسشنامه اضطراب، افسردگی، تنیدگی (DASS) انجام شد. دادههای پژوهش با بهرهگیری از شاخصهای آمار توصیفی، آزمون t، آزمون خی دو و آنالیز واریانس، تحلیل شدند.
یافته ها: یافتهها نشان داد، افراد سوءمصرف کننده مواد، اضطراب، افسردگی و استرس بیشتری را تجربه کرده و از نظر شناختی نیز درصد بیشتری از آنها در مقایسه با گروه گواه، نگرشهای ناکارآمد را نشان دادند.
نتایج: نتایج نشان می دهد که نگرشهای ناکارآمد میتواند به عنوان یک عامل آسیبپذیر، احتمال گرایش به سوء مصرف مواد را افزایش دهد و در نتیجه شناخت درمانی برای این افراد مؤثر به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1393/3/19 | پذیرش: 1393/3/19 | انتشار: 1393/3/19